A Szinergia Szakiskola Dráva utcai Taverna Tagintézményében tartott III. Czifray-versenykurzus negyedik fordulóján február 25-én ötféle kagylót lehet választani a főételhez és különböző gabonákat a desszerthez. Háromcsillagos fogás is született.

A kagyló hagyományosan téli fogásnak számított régebben, amíg a hűtést megfelelően nem lehetett megoldani, azonban ma már nyáron sem okoz gondot a tárolás. A Czifray-versenykurzuson most került terítékre a tengeri herkentyű, amelyet emelkedett bisztró- vagy csúcsgasztronómiai színvonalon kellett elővezetni a zsűrinek, ahogyan a desszertet is, amelynek pedig tönkebúzából, tönkölyből vagy árpagyöngyből kellett készülnie. A versenyzőknek két és fél óra állt rendelkezésükre, másfél óra után tálalták az első ételt, egy órával később a másodikat.

 

A Czifray-kurzus nem a szereplésről és az elismerésről szól, hanem a szakma lényegéről: az ételről, a főzésről és a kreativitásról. Bár mindig vannak szabályok, kiírás, felhasználható alapanyagok, technológiák, egy szakácsnak mégis jóval nagyobb szabadságot jelent ez, mint a hétköznapi hajtás közepette a vendégkör és a tulajdonos igényének megfelelően főzni. Itt lehetőség nyílik a kreativitásra, és a szakácsszakma csúcsán álló hazai séfektől visszajelzést is kaphatnak.

Bár remek a lehetőség. egy-két szakács azért a fordulók során mindig lemorzsolódik. Ezúttal a Fáma éttermet elhagyó Czifra Zalán és a Bocuse d’Or hazai döntőjét megnyerő, és a Czifray-kurzus élén álló Pohner Ádám szállt ki a versenyből. A Kistücsök séfhelyettese azonban eljött a mostani vasárnapi eseményre is. Mint azt lapunknak elmondta, nem szerette volna otthagyni a Czifrayt, de a Bocuse d’Or mellett már nem marad ideje arra, hogy itt is megfelelően helyt álljon, így a konyhai zsűriben vállalt szerepet.

Eddig a csúcson a két Ádám párharcát lehetett látni, de a mezőnyben egyedül maradt Garai Ádám, aki a mostani fordulóban is 40 ponttal szerzett többet, mint az őt követő Sipos András, akivel szemben az előnye így 100 pontra duzzadt. A versenykurzus azonban messze nem a pontok halmozásáról szól. Sokkal inkább például arról, hogy olyan fogások szülessenek, mint most Garai Ádám desszertje, amely Litauszki Zsolt szerint egy háromcsillagos helyen is megállná a helyét. Emellett pedig az is a lényege, hogy a korábban kevésbé jól szereplő versenyzők már sokkal erősebb tányérokat tegyenek le az asztalra. Jelen fordulóban jól látszott ez is, amikor Farkas Józsefnél  a textúrajátékok is megjelentek, és az elemek sokkal jobban összefüggtek egymással, vagy ahogyan Szalisznyó Tibor is szintet lépett.

Mindent összevetve a kagylók esetében a zsűri nem volt elégedett az értékelésekkor, mert a tengeri alapanyag íze egyik fogásnál sem sikerült különösebben hangsúlyosra. Volt olyan versenyző, aki például az egész ételében mindössze két kagylót használt fel, mert tönkrement a szállítás közben, és nem kért segítséget. A kagylóíz erősítésére lehetett volna akár koncentrált alaplevet is használni, de ezzel a lehetőséggel úgy látszik senki nem élt.

A szervező Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjai úgy gondolták, hogy a desszert lesz majd a keményebb dió a versenyzőknek, ezzel szemben a fiatal szakácsok ezt a feladatot oldották meg jobban. Itt ugyanis erőteljesen megjelent a tiszta gabonaíz, és emellett a tányérokon az elemek is jobban összhangban voltak egymással.

A verseny összes képe itt érhető el:

Az ételek között mi is sok izgalmas kombinációt és alapanyag-választást láttunk. Dudás Viktor például vérpudingot hozta össze a garnélával és a kagylóval, Sipos András igen finom ír szódás barnakenyeret sütött a chowderhez, Kovács Renátó paradicsomvizet selyemtofut is használt, amely ugyan nem erősíti a kagyló ízét, de igen friss, és üde elem a tányéron. Érdekes módon szalonnát ketten is adtak édes fogáshoz, és Haraszti Zsoltnál az árpazizi is jó ötletnek tűnt, amellyel meg lehet idézni a gyerekkort.

A verseny ételei itt nézhetőek meg:

Garai Ádámnak mindkét fogása első lett, amelyek a külön figyelmet is megérdemlik. Ő a kagylót főzte is, és izzó faszénen füstölte is. Már talált medvehagymát a piacon, így aktívan felhasználta, a kis tekercsénél ez volt a burok. A kiemelkedő desszerttányérjának összetevőiből pedig sikerült kis kóstolót is kapni a szakácstól miután kiadta a kész tányérokat a zsűrinek. A desszert a modern konyha irányvonalnak megfelelően nem volt hangsúlyosan édes, így például hízott kacsamáj is megjelent az összetevői között, de éppen csak halványan lehetett érezni, sokkal jellegzetesebben jelent meg viszont a gabona és a tarlórépa csípős, édeskés íze, amely erjesztett verzióban és frissen is a desszertbe került. Váltakozott a krémes, habos, valamint a roppanós állag, és míg desszertként valóban az édes vitte a prímet, mellette a savas, a csípős, a sós és az erjesztett íz adta az ellenpontot. Ez utóbbi fermentált aroma pedig egészen különleges volt, mintha egy belga spontán erjesztett sörből jönne, de mégis a tarlórépa jegyeit mutatja. Még Vomberg Frigyes is egészen meghatódott. Nehéz lesz mindezt legközelebb überelni.

Az összes pontot a Bűvös szakács oldalán lehet megtalálni >>

A legjobb három kagyló

  • Garai Ádám 458,4 pont
  • Kovács Antal 458 pont
  • Kovács Renátó 436 pont

A legjobb három gabonadesszert

  • Garai Ádám 424 pont
  • Sipos András 408 pont
  • Kovács Renátó 392 pont

Sorrend a negyedik forduló után

  1. Garai Ádám 3770,4
  2. Sipos András 3620
  3. Ruff Dávid 3573
  4. Kovács Renátó 3542
  5. Dudás Péter 3372,6
  6. Kovács Antal 3307
  7. Farkas József 3089
  8. Haraszti Zsolt 3050,4
  9. Szalisznyó Tibor 2983