Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A kilencedik alkalommal meghirdetett Furmint Február volt az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egyből egy egész hónapot szentelve neki. 2017 óta február 1-jén ünnepelik a nemzetközi furmintnapot is, idén pedig éppen ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagykóstolóját a városligeti Vajdahunyadvárban.

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Ezért az érdeklődők egy egész hónapon át találkozhatnak a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Országszerte számos étterem kínálja poharazva a furmintot, amelyet borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, de februárban sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek.

A Furmint Február hagyományosan a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott nagykóstolóval veszi kezdetét. A látogatók megismerhetik a furmint megannyi arcát: találhatnak majd furmintból készült pezsgőket, a legnagyobb számban száraz furmintokat és ezek mellett édes tételeket is, de az aszúkedvelők sem fognak csalódni.

A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de az elmúlt évtized furminttelepítéseinek köszönhetően egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja, a Mátra és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjai is kóstolhatók lesznek, a látogató így egy délután alatt átfogó képet szerezhet a fajtáról - áll a közleményben. (MTI)

Nyitókép: Furmint Photo