Hétfő délelőtt lezajlott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia sajtótájékoztatója, melynek fő témája a magyar csapat lyoni versenyzése és a felkészülés időszakának bemutatása volt.

Összesen 24 ország 12-12 csapata méri össze tudását a Bocuse d'Or január 28-29-én megrendezésre kerülő versenyén. Pohner Ádám és a magyar csapat az első versenynapon indul, és az elmúlt évek sikerei után vélhetően rengeteg szakmai szem fogja őket figyelni.

Maga a verseny immáron 32 éve a világ séfjeinek komoly viadala, melyet mindenki figyelemmel kísér a gasztronómiában. Paul Bocuse által megálmodott és megalapított verseny minden második évben kerül megrendezésre, ahol már számos tehetség mutatta meg magát, és rengeteg siker kötődik hozzá. Egyértelműen a modern kori gasztronómia fejlődését segíti, hiszen a csúcsgasztronómia mindig meghatározója volt a trendeknek. Annak az innovációnak hatására, ami szép lassan begyűrűzik az éttermekbe, előbb- utóbb a háztartások konyháján is megjelenik. Magyarország először 2013-ban képviseltette magát a lyoni Bocuse d'Or döntőn. Széll Tamás és csapata a 10. helyen végzett akkor, aztán 2015-ben Molnár Gábor a 13. helyezést hozta el. 2017 pedig a siker éve volt, amikor Széll Tamás megnyerte az európai döntőt, és Lyonban a negyedik hellyel emelte hazánk gasztronómiai hírnevét.

2019-ben Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök sous chef-je képviseli hazánkat a lyoni döntőn, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron Torinóban megrendezett európai válogatón. A magyar csapat elnöke továbbra is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, az új coach Segal Viktor, aki Vomberg Frigyest váltotta az európai továbbjutást követően. Pohner Ádám commis-a a tehetséges fiatal szakács, Csillag Richárd lesz, akivel összeszokott csapatként állnak a kihívás előtt.
Idén is két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak, versenytémák a tavaly elhunyt Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. Egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amit meghatározott kagylófélékből kell készíteni; és a hústál, minek kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj, 5 csonttal - az ételhez a csontot is fel kell használni. A témák és elkészítési módok a Bocuse d'Or életében is újdonságnak számítanak, viszont a versenyzők gyönyörű feladatot kaptak ezzel.

bocuse3                                                                                           Fotó:Fekete Antónió
Pohner Ádám elmondta, hogy tulajdonképpen már három éve készül erre a megmérettetésre. Nem csak szakmai kihívás, hanem komoly mentális felkészülést is igényel, de mivel több éve versenyez, és részt vett már a Bocuse versenyeken, tudta mi vár rá. A háttércsapat, a majd 15 kisegítő - mely az utánpótlásnevelés szempontjából is fontos - a Hungexpo támogatása; a résztvevő tanácsadók - Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold, Norvégiából - mind lehetővé tették, hogy maximálisan a felkészülésre koncentrálhasson. Minden mozzanatot precízen kidolgoztak a legkisebb részletekig bezárólag, és nagyon fontosnak tartja, hogy csakis a legmagasabb minőségű alapanyagból dolgozhatnak. Megjelenik a versenyételekben sok magyar alapanyag is, így például a derelye, a tokaji ecet, és a bikavér; a magyar technológiák közül pedig a savanyítás. A hosszú felkészülési idő - a heti hat nap gyakorlás - biztosan meghozza az eredményt, és már azt várja, hogy elinduljon a verseny.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy soha ilyen jó helyzetben nem volt még a magyar csapat. Megvan a megfelelő eszközpark, a versenybox, és van annyi segítő, hogy elmondható, minden körülmény adott a megfelelő felkészüléshez. Kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést is, és a felkészülések során megszerzett tudást folyamatosan igyekszik továbbadni a jövő generációinak.

bocuse2                                                                                           Fotó:Fekete Antónió
Segal Viktor, a magyar csapat coach-a elmondta, hogy a magyar csapat emberileg is nagyon egyben van, így mentálisan nagyon erősen tudnak nekivágni a lyoni döntőnek.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómia fejlődése mindannyiunk közös ügye. Ezen a területen Magyarország nemzetközi elismerése mérvadó a kapcsolódó területek számára is. A Hungexponak nagyon fontos, hogy ott legyen és segítse azt a munkát, ami a magyar gasztronómiáért történik. A felkészülésnek és a magyarországi versenyeknek épp ezért mindig a Hungexpo adja a helyszínt. Azt is hozzátette, hogy céljuk, hogy a rendezvénygasztronómiában is változást hozzanak.

Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója hozzátette, hogy a METRO 25 éve elkötelezett támogatója a magyar gasztronómiának, és emellett tette le a voksát. Immáron hagyománnyá vált, hogy a versenyen a METRO biztosítja a “piacot”, ahonnan a csapatok beszerzik a zöldségeket és a csírákat.
Újabb megmérettetés előtt állunk, és kétség sem fér hozzá, a szakma és a különböző kapcsolódó szervezetek mindent megtettek a siker érdekében. Az az összefogás, ami ilyenkor létrejön, megmutatja, milyen sokrétű és mennyire összetett a gasztronómia.