Intenzív egyeztetések zajlanak a kormányzattal a szállodai szobakiadás áfakulcsának módosításáról, a csökkentés az ágazat fehérítéséhez és Magyarország regionális versenyképességének növekedéséhez járulhat hozzá - mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a szervezet jubileumi, 50. évfordulóját ünneplő közgyűlésén Budapesten.

    Kiemelte: a szövetség szándékai szerint az áfa módosítása egy komplex intézkedési csomag részeként együtt járna majd a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ bevezetésével. Az áfamódosításra reális dátumnak 2020 év elejét nevezte. 

    Könnyid László hozzátette: az elmúlt időszak sikere az a pénzügyminisztériumi állásfoglalás, ami a vidéki szállodák félpanziós csomagjaiban az áfaszabályok alkalmazását tisztázta. Vizsgálják, hogy a cafeteria szabályok változása hogyan hat a SZÉP-kártya felhasználására.
    Kitért arra, hogy a legerősebb lobbiszervezetként szorosan együttműködnek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel az iparági jogszabályok kidolgozásában is, a legutóbbi a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ 2019-ben tervezett bevezetése. Számos projektben dolgoznak közösen, így az Év szállodája pályázaton, vagy az új, családbarát szállodai minősítés kialakításán.
    A turizmus növekedése az első 10 hónap adatai alapján tovább folytatódik idén és 2019-ben is, a magyar turizmus 2018-ban rekordévet zárhat az erős belföldi és külföldi kereslet növekedésével - hangsúlyozta Flesch Tamás, a szervezet alelnöke.
    

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a szövetség sokat tesz és tett azért, hogy Budapest nemzetközi szinten ismert, elismert, sikeres úti cél lehessen.
   

 Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy minden idők legeredményesebb éve lesz a turizmusban az idei, január-szeptemberben kétszámjegyű bevétel növekedést értek el. A stratégiai cél, hogy a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje az 50 milliót. A turisztikai adatszolgáltató központ 2019-es bevezetéséről azt mondta: ahhoz, hogy az áfacsökkentést biztonsággal végre lehessen hajtani, szükséges az ágazat további fehérítése. A rendszerre Horvátország volt a példa, ahol naprakész szállodai statisztikai adatok vannak - mondta, hozzátéve: a minden szolgáltatóra kiterjedő adatszolgáltatás célja a mérhető teljesítmény és a szektor fehérítése, jelenleg nincs naprakész információs adatbázis.
  

  Niklai Ákos, a MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke, a HOTREC (az EU tagországai szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja) alelnöke elmondta: a szállodai szolgáltatások jelentős fejlődésen mentek keresztül a szervezet megalakulása óta eltelt 50. évben, amely alkalomból a szervezet történetét bemutató kiállítás nyílt a szakmai közönségnek. Felidézte: 18 taggal alakultak meg, mára 450 tagszállodával rendelkeznek, 7 szállodavállalat tagja a szervezetnek, továbbá 35 étterem, 17 oktatási intézmény, és 116 társult tag. A jövő feladatai közé sorolta, hogy a szakma imázsának javításával jelentősen hozzájárulhatnak a munkaerő megtartásához.
   

 Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke szerint a turizmusfejlesztési stratégia céljainak eléréséhez elhivatott szakemberekre, visszahívó vendégszeretetre van szükség, amihez vonzó pályakép, új középvezetői réteg is kell. Az egy éve alakult turisztikai szövetséghez eddig 35 ágazati szervezet csatlakozott.

 

mti