Szép magyar sikereket hozott a brüsszeli 2019-es Monde Selection borverseny. A komoly hagyományokkal rendelkező borviadalon idén 28 ország indult, és a napokban nyilvánosságra hozott eredménylista szerint a versenyen eddig soha nem látott magyar sikerek születtek. Az összesen 7 kiadott nagy aranyból 3 magyar kézbe került, a fennmaradó 4-en négy ország pincészetei osztoztak. Az idei megmérettetés legsikeresebb szereplője az 1993-ban alapított Varga Pincészet, két nagy arany- és egy aranyéremmel.

Szintén nagy aranyat kapott még a Pannon Tokaj Kft. is. A brüsszeli világversenyt 1961 óta rendezik meg.

 

Kettős győzelmet arattunk, tudomásunk szerint ez az első eset, hogy Magyarország volt a legsikeresebb ország valamilyen külföldi nemzetközi borversenyen, és ez az első eset, hogy a Varga Pincészet a verseny legsikeresebb pincészete” – emelte ki Varga Péter a pincészet alapító tulajdonosa.

 „2008 óta indulunk határon túli nemzetközi versenyeken, és ez az első olyan külföldi szereplésünk, amikor nagy aranyat értünk el, ráadásul mindjárt kettőt is. Külön öröm, hogy az egyik nagy aranyat új, feldebrői birtokunk érdemelte ki a Royal Egri Hárslevelűnkkel, ami egy hónappal ezelőtt már Párizsban és Berlinben szintén aranyérmet kapott. Igazi sikertörténetet írunk ezzel a borunkkal.  A tavaszi párizsi 3 és a berlini 6 aranyérmünk után ennél szebben nem fejeződhetett volna be az idei versenyszezon” – értékelte a versenyt Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos.

 

2019-es brüsszeli Monde Selection magyar eredményei:   

Varga Pincészet Kft. 

nagy arany                  Varga Aranymetszés Szürkebarát 2015

nagy arany                 Varga Royal Egri Hárslevelű 2017

arany                          Varga Aranymetszés Olaszrizling 2011

 

Pannon Tokaj Kft.

nagy arany                 Pannon Tokaj Aszú 5 puttonyos Sweet 2014

arany                          Pannon Tokaj Szamorodni Sweet 2016

 

Bodri Pincészet Kft.

arany                          Szekszárdi Optimus Cuvée 2016

 

Faktor Kft.

arany                          Fritz Borház Szekszárdi Bikavér 2015

arany                          Fritz Borház Szekszárdi Primus Cuvée 2016

 

*Nagy aranyéremből egy-egy versenyen maximum 7 db-ot oszt ki a zsűri.