A Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) együttes és a HopTop Brewery kraft sörfőzde innovatív ötlettel lépett a piacra és lepte meg rajongóit.

Az együttes most ünnepli 15. születésnapját és ezen alkalomból a neves kisüzemi (kraft) sörfőzdével egy különleges kézműves sört dobnak a piacra. Ez önmagában még nem lenne újdonság, de itt egyúttal a PASO premier előtt álló zeneszámának igazán újszerű megjelentetési módjáról is szó van.

A PASO Ska IPA (ez lett a neve), egy limitált szériában lefőzött sör, amiből összesen 2 hordó és 1500 palack készült. A sörcímke hátoldalán található egy link, illetve egy QR kód; az új As One című nótát kizárólag ezen a módon publikálják egyelőre a nagyközönség felé. A dal amúgy a Belfeszten, a születésnapi nagykoncerten lesz hallható.

Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery sörfőző mestere és tulajdonosa elmondta: „ehhez az alkalomhoz egy különleges sört készítettünk, ami ütős, ahogyan a PASO is, hiszen ez egy 8%.os dupla IPA. Ugyanakkor különleges, mert egy ausztrál komlóval (Galaxy) hidegkomlóztuk, amitől egészen egyedi, gyümölcsös illatok, ízek is érezhetőek benne.

 „A legjobb rész persze a közös ötletbörze, kóstolgatás és a sörfőzés volt. Nem akartunk megállni „csak” egy közös sör ötleténél, szerettünk volna valami csavart vinni a dologba. – meséli Tóth Kristóf (KRSa) az együttes énekese és frontembere.

A zenei kultúra változásával, az MP3 térhódításával egy-egy új lemeznek, zeneszámnak már nincs megtestesülése, grafikai megjelenése (anno a lemezborítók, kazettatokok töltötték be ezt a szerepet). Ez a palack sör most visszaadja az „anyagot” a zenének, vásznat ad a képi üzeneteknek amellett, hogy funkcionálisan a sörözés és a zenehallgatás szétválaszthatatlan páros.

Van egy kis számmisztika is a történetben, bár ezt inkább a sors hozta így: a XV. éves jubileumra 1500 palack PASO Ska IPA készült, amiből 150 egyedi, autogrammal ellátott.