Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.

Megdöbbentő szám, ami különösen fájdalmas, ha a környezetünk fenntarthatóságát vesszük figyelembe. A Föld napja olyan alkalom, amikor érdemes végiggondolnunk, hogy milyen apró cselekedetet tudunk vállalni a bolygónk jövőjéért. Ha csak a kávézást vesszük, akkor az eldobható papírpoharak leváltására több lehetőségünk van, a legegyszerűbb a saját elviteles csésze.

 Ilyen gondolatok mentén indult a HuskeeCup története. A kávéfeldolgozás során a gyümölcsöt különböző eljárásokkal megtisztítják, hogy csak az értékes mag maradjon. Sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ez megszárítva ugyanúgy alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban – ez a husk, innen indul a történet. Az alapötlet az volt, hogy ezt a természetes anyagot felhasználva készítsenek egy többször felhasználható csészét.

Az alap tervezése 2017-ben indult, majd közösségi finanszírozás eredményeként még abban az évben elindulhatott a gyártás, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. A gondos tervezés során igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki, az Australian Good Design Award díja ezt bizonyítja.

 Persze egy ilyen csésze önmagában még nem újdonság, a történet ott lett még fenntarthatóbb a környezet szempontjából, hogy Ausztráliában bevezették a csererendszert. Tehát az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

 Ez a rendszer fogta meg a budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik Istvánt, amikor az elviteles poharak mennyiségének csökkentésén gondolkozott. A különböző saját poharakkal legtöbbször nehézségei vannak a kávézóknak, mivel az eltérő méretű és kialakítású csészékben nehéz egy ital meghatározott arányait tartani, és csak tökéletesen tiszta pohár esetén lehet a minőséget szavatolni.

 „Elsődleges szempont volt a választásnál az, hogy fenntartható a termék. Mindemellett az is fontos, hogy jól nézzen ki, hiszen akkor válhat igazán sikeressé, ha szeretik a vendégek a csészéket. A legjobbkor vettük fel a kapcsolatot az ausztrálokkal, épp most tervezik az európai csererendszer-hálózat kiépítését.

Megkerestünk több budapesti specialty kávézót, akikkel hasonló minőségi elvek mentén dolgozunk, és mindenhonnan pozitív fogadtatást kaptunk. Első körben 11-en vállalták, hogy csatlakoznak, és cserélik a csészéket, ezzel egy helyi rendszert alkotva. A Föld napja a hivatalos indulás időpontja, mostantól kezdve ha valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban tudja majd használni a csészéjét, ezzel akár évi több száz papírpohárral kevesebb hulladékot termel egy-egy ember, ami már nem is tűnik olyan apró lépésnek.”

 A 11 kávézó, ahol mostantól fenntarthatóbban kávézhatunk: Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.