Első alkalommal adták át a Parlamentben a két évtizedes múltra visszatekintő Magyar Termék Nagydíj ambiciózus szellemi örököseként életre hívott Érték és Minőség Nagydíjat, amelyre a kiírás szerint a tanúsított minőség és az érték iránt elkötelezett vállalkozások pályázhattak; a díjat 46 pályázó 51 pályázata nyerte el.

Díjazták a Vitéz Kürtős egyedi, SEKLER márkanevet viselő, BAKE’N’ROLL mobil faszenes kerti kürtőskalács-sütő eszközét is.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke kiemelte, csak a nagy hozzáadott értékű, szellemi újdonságot tartalmazó termékek, eljárások, szolgáltatások révén van remény arra, hogy Magyarország erős országgá, a magyarság erős nemzetté, meghatározó gazdasági központtá válhasson.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Titkárság ügyvezető igazgatója elmondta: „Úgy gondolom, hogy egy kicsiny ország gazdasági versenyképessége csak jó minőségű termékekkel valósítható meg. A kiváló minőség elismerésének talán a leglátványosabb eleme a tanúsító védjegy. Egy ilyen egyértelmű, jól látható jelzés pozitív útmutatást ad a fogyasztónak vásárlásaihoz, ugyanakkor a díjazottat is magasabbra emeli a gazdasági élet szereplői között.”

A Kürtőskalács Fesztivál szervező csapata is ezért küldte be pályázatát e védjegy használatának elnyerésére, hogy a Bake’n’Roll, otthoni kürtőskalács sütő által is (ezeket használjuk a Kürtős Kaland jótékonysági közösségi kürtőskalács sütésen is) - emeljék a kürtőskalács presztízsét.

Vitez Kurtos„Nagyon örülünk, hogy a tavalyi év Magyar Termék Nagydíja után, melyet akkor a Vitéz Kürtős által készített kürtőskalácsok, valamint a Kürtőskalács Fesztivál nyert el, most a különleges, otthoni használatra készített, BAKE’N’ROLL névre hallgató mobil faszenes kerti kürtőskalács-sütő eszközünket is hasznosnak találta a bizottság. Büszkék vagyunk, hogy a hagyományos kürtőskalács népszerűsítéséért tett hosszú éveken át tartó kitartó munkánk ilyen fontos díjak formájában is meghozza a gyümölcsét” – kezdi mosolyogva András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

„Fontosak ezek a védjegyek, mert ezekkel a kiemelkedő értéket és minőséget előállító vállalkozásokat tüntetik ki, tehát ez egyfajta elismerése a munkánknak. Számunkra elsődleges cél a hagyományőrzés, küldetésünknek tekintjük, hogy a kürtőskalácsot eredeti formájában őrizzük meg és népszerűsítsük világszerte. Természetesen mi is újítunk, szeretünk kreatív megoldásokat kitalálni akár ízekben, akár a formák tekintetében, de az alap mindig ugyanaz: a parázson sült cukormázas kürtőskalács. A Bake’n’Roll – otthoni kürtőskalács sütővel ez bárkinek sikerülhet a világ bármely pontján is süt vele kürtőskalácsot. Ahogy a Kürtőskalács Fesztiválnak is, a Vitéz Kürtősnek és a Bake’n’Roll kürtőskalács sütőnek is ez a célja: felhívni a figyelmet a hagyományos, erdélyi kürtőskalács ismérveire” – mesél az eredeti kürtőskalácsról Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

Az erdélyi kürtőskalácsot 2015. december 3-án Hungarikummá avatták. A több mint 260 éves hagyománnyal rendelkező nemzeti sütemény legfőbb ismérvei, hogy: frissen készül, édes kelttésztából, a sütőrúdra spirál alakban tekerik fel a tésztát, kürtő alakú, melynek megvannak a minimális méretei valamint ropogós cukormáz borítja.

„Az utóbbi időben sajnos egyre több olyan innovatív megoldással találkozunk, melyek ugyan nem felelnek meg a kürtőskalács legfőbb tulajdonságainak, elnevezésükben mégis a kürtőskalács szót használják, mely egy Hungarikummá avatott nemzeti sütemény. Tehát tiszteletlenségnek tartjuk a kürtőskaláccsal szemben, ha annak hagyományos készítési módját vagy jellegét bármilyen módon más útra terelik.Az új trendeket, a kreativitás szabad szárnyalását mi is maximálisan támogatjuk, azonban úgy gondoljuk, hogy a tölcsér formájú töltött édesség vagy a sós alternatívák nem nevezhetők kürtőskalácsnak, ugyanis éppen annak fő tulajdonságait nem hordozzák magukban. Ha egy turista hazánkba érkezve ilyen termékekkel találkozik „kürtőskalács” címszó alatt, akkor félő, hogy a valódi Hungarikumot nem ismeri meg. Szeretnénk, ha a kürtőskalács Magyarország imázstermékévé válna, őrizzük meg azt a valódi formájában” – teszi hozzá András Tünde.

Az igazi, hagyományos kürtőskaláccsal és az abból készült kreatív desszertkülönlegességekkel, valamint a díjnyertes BAKE’N’ROLL mobil kürtőskalács-készítő eszközzel azok is testközelből megismerkedhetnek, akik ellátogatnak majd a Gesztenyés-kertbe, a 6. Kürtőskalács Fesztiválra október 12-14. között.