Kiemelt étel témák

Mozaik Lista

December első hétvégéjén Balatonlellén műjégpályával, karácsonyi vásárral, adventi gasztropiknikkel, vitorlásversennyel és szakmai programokkal indul a balatoni téli szezon.

Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét.

Tiszakécske, Tarnalelesz, Szigetszentmiklós, Lovasberény, Kaposvár, Szécsény – ezen települések vállalkozásait tüntette ki a Magyar Pékszövetség.

Kirándulást szervezett a Magyar Gasztronómiai Egyesület Akasztóra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az aranyszalagos termék hátterével. Mi is velük tartottunk.

A Szent Márton-napi hagyományok újjáélesztésére, megismertetésére november 11-ig tartó libalakoma-kampányt indít a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Nem csak a hazai bor-, és gasztroturizmust népszerűsítik az őszi rendezvénysorozattal, hanem belföldi utazásra inspirálják a családokat a szezonalitás csökkentése érdekében. A kampány része az "Át kell élned, hogy elhidd - Magyarország rád vár!" - szlogennel indított programsorozatnak, amelytől a magyar úti célok iránti érdeklődés erősödését és az utazási időtartam növekedését várja az MTÜ - jelentette be Guller Zoltán vezérigazgató.

Visszahívó vendégszeretet nélkül nincs turizmus, az ágazat szereplőit ezért arra kérte, hogy Szent Márton-nap alkalmából minden vendégüknek egy apró gesztussal kedveskedjenek. Az MTÜ felmérése szerint a magyaroknak fontos, hogy élmény, látványosság kapcsolódjon az utazáshoz.

A belföldi szállodák foglaltsága részben az októberben indult kampány eredményeképpen is 80 százalék fölé emelkedett, így idén várhatóan ismét jó forgalommal zárul az október - mondta Guller Zoltán.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy a liba ételekre fókuszáló hét az egyhónapos belföldi utazást népszerűsítő kampány kiteljesedése. A hagyományok szerint aki Márton napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog - mondta. Szent Márton napján, szombaton délelőtt a libaünnep csúcspontjaként látványos flashmobot terveznek a Budai Várban, a vendégek és a séfek részvételével, ahová mindenkit szeretettel várnak - ismertette. Az oda érkezőket Magyarország legjobb séfjei kínálják libás ételekkel és újborokkal.

Krasznai Zsófia, nemzetközi borakadémikus elmondta: a Márton-napi hagyomány jól bemutatja a magyar konyha és borok egyedülállóságát, sokszínűségét itthon és külföldön egyaránt. A mondást kiegészítve hozzátette: aki ilyenkor új bort nem iszik, az egész évben szomjazni fog. Az új bor, az adott évjárat első hírnöke éppen Márton-napra erjedt ki, gyümölcsös, friss, legjobban a szőlőre emlékeztető zamatos, még érlelés nélküli ital - mondta. Az új bor Márton-napkor foglalhatja el legjobban a helyét a gasztronómiában.

A Titanic kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának szakácsa megidézte a baljóslatú vacsorát.

Miután az édes, a savanyú, a keserű, a sós, az umami és zsír ízét is külön tudjuk érzékelni a szájban, lehetséges hetedik íz a szénhidráté, amit ausztrál kutatók azonosítottak.

Fejenként a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában 2030-ra, ha megvalósulnak az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió új szándéknyilatkozatában kitűzött célok.

Hogyan is csúszhatna jobban egy finom sör, mint ízletes falatkák társaságában? A tavalyi nagy siker után a Sör mi több 2017-ben is kereste Magyarország legjobb sörkorcsolyáit.

Idén két magyar séf is kijutott a versenyre.

A magyar Grand Champion nem tudta mi lehet a gond a bordájával, amikor még a negyedik helyezésig sem sorolták fel a nevüket, aztán érkezett a meglepetés. Adorjányi Máriusz szerint több fegyvertényt is elértek a hazai BBQ-csapatok Tállyán.

A Fejér megyei fiatalokból álló Katka Gergő BBQ a nemzetközi neves csapatokat is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett első hazai KCBS-rendszerben indított BBQ-versenyt, és ők utazhatnak a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-ra az Egyesült Államokba.

Népszerű étel témák

Mozaik Lista

Tiszakécske, Tarnalelesz, Szigetszentmiklós, Lovasberény, Kaposvár, Szécsény – ezen települések vállalkozásait tüntette ki a Magyar Pékszövetség.

December első hétvégéjén Balatonlellén műjégpályával, karácsonyi vásárral, adventi gasztropiknikkel, vitorlásversennyel és szakmai programokkal indul a balatoni téli szezon.

ES graphic gastro banner

vendéglátós munkák

logo nagy